الزامات اساسی در نگارش پروپوزال روش تحقیق و پایان نامه
سمساری چیست و چه کاربردی دارد؟
سمساری چیست و چه کاربردی دارد؟ در تجارت کالای دست دوم ، در شهر برای کار کردن هر شخصی که فاقد مجوز است امری غیر …
تخلیه چاه فاضلاب در مناطق مختلف تهران را به چه شرکتی بسپاریم؟
از گذشته تا امروز جمع آوری فاضلاب در چاه و تخلیه آن پس از تکمیل ظرفیت به منظور رعایت بهداشتی و جلوگیری از انتشار آلودگی …
چگونه بهترین رنگ را برای مبل تختخواب شو یک نفره انتخاب کنیم؟
پیش از اینکه بتوانید بهترین رنگ ها را برای مبل تختخواب شو یک نفره خود انتخاب کنید، باید تصمیم بگیرید که کدام سبک و رنگ از ملحفه …
الزامات اساسی در نگارش پروپوزال روش تحقیق و پایان نامه
نوشتن پروپوزال یکی از چالشهای دوران تحصیل برای دانشجویان ارشد و دکترا است. هدف از پروپوزال، پیشنهاد انجام یک تحقیق به متخصصین مربوطه و متقاعد نمودن آنها برای انجام آن است. شما در واقع باید پروپوزال را بخش کوچکی از پایان نامه خود در نظر بگیرید. در این نوشتار، سعی شده است الزامات ضروری در نوشتن یک پروپوزال روش تحقیق و یا پایان نامه ارائه شود.
هدف پروپوزال
دانشجویان، اغلب به عنوان بخشی از درس روش تحقیق کارشناسی ارشد (پروپوزال روش تحقیق ) یا قبل از نوشتن پایان نامه (پروپوزال پایان نامه ) خود نیاز به ارائه پروپوزال تکمیل شده دارند که باید مورد تایید هیئت اساتید قرار گیرد و بنابراین باید بر طبق اصول و استانداردهایی نگارش شود که در زیر به آن می پردازیم.
پروپوزال باید چند صفحه باشد؟
تعداد صفحات پروپوزال بسته به مقطع و دانشگاه متفاوت است و در برخی از دانشگاه ها بر اساس تعداد کلمات سنجیده می شود. به طور معمول، پروپوزال پایان نامه کارشناسی ارشد بین ۸ الی ۱۵ صفحه است؛ اما پروپوزال برای پایان نامه های دکتری معمولا از تعداد صفحات بیشتری تشکیل می شود. تعداد صفحات بسته به تمپلت و دانشگاه دارد و معمولا بین ۲۰ الی ۳۰ صفحه است. در برخی موارد، پروپوزال دکتری، همانند یک پایان نامه کارشناسی ارشد به بیش از ۱۰۰ صفحه نیز می رسد.
ویژگی های یک پروپوزال غنی
پروپوزالی که یک پژوهشگر می نویسد، باید بار علمی داشته باشد و کمبودهای موجود در تحقیقات را مدنظر قرار دهد. در پروپوزال باید سؤالات تحقیق ، اهمیت انجام تحقیق و دستاوردهای حاصل از آن مشخص شود. یک پروپوزال خوب باید: «عملی باشد، متقاعدکننده باشد، شفاف باشد و دارای برنامه ریزی خوبی باشد». متقاعد کننده بودن به این معنی است که محقق باید بتواند سایر محققان، موسسات آموزشی و ناظران را متقاعد کند. همچنین پروپوزال باید نشان دهد که پژوهشگر در مورد زمان مورد نیاز برای انجام هر مرحله از تحقیق فکر کرده است.
محتویات پروپوزال
محتوای اصلی پروپوزال شامل موارد : (۱) مقدمه، (۲) ادبیات تحقیق، (۳) اهداف ، (۴) روش تحقیق، (۵) روش تجزیه و تحلیل (۶) منابع و مراجع و زمانبندی تحقیق می باشد.
عنوان پروپوزال
عنوان اولین و مهمترین بخش پروپوزال است و در چند کلمه خلاصه می شود. عنوان پروپوزال به صورت خبری بیان می شود.
مقدمه و بیان مسئله
هدف از نوشتن مقدمه ارائه اطلاعات اولیه در مورد موضوع تحقیق است. مقدمه، طرح اولیه یک ایده است و پژوهش را در چارچوب قرار می دهد. مقدمه باید به گونه ای طراحی شود که خواننده را به موضوع علاقه مند کند. به طور کلی در مقدمه بیان می کنیم که :
- می خواهیم در مورد چه چیزی تحقیق کنیم
- چه کمبودهایی در این حوزه وجود دارد
- تحقیق ما چه چیزی را به این حوزه می افزاید و چه ارزشی خلق می کند.
ادبیات تحقیق
در بخش ادبیات تحقیق، حداقل ۱۰ تحقیق مرتبط با موضوع تحقیق فعلی بیان می شوند. در این بخش نقاط قوت و ضعف تخقیقات قبلی مورد ارزیابی قرار میگیرند. بسیار مهم است که این بخش را هوشمندانه تنظیم کنیم تا خواننده بتواند استدلال مربوط به مطالعه شما را در رابطه با سایر محققان درک کند و درواقع گپ تحقیقاتی را شناسایی کند. معمولا هر تحقیق در یک پاراگراف خلاصه میشود و جزئیات مربوط به موضوع تحقیق برجسته شود. روند قرار دادن تحقیقات معمولا از مطالعات کلیتر به مطالعات متمرکزتر حرکت میکند.
اهداف تحقیق
در بخش هدف تحقیق، آنچه محقق می خواهد در تحقیق به دست آورد، ارائه می شود. فرضیه مورد آزمایش می تواند هدف مطالعه باشد.
روش تحقیق
در بخش روش تحقیق این است ما روش های تجزیه و تحلیل و انجام تحقیق را بیان میکنیم. روش تحقیق باید به گونه ای باشد که نشان دهد به درستی به مشکل تحقیق می پردازد و روش / منابع انتخاب شده برای موضوع خاص مناسب است. روش تحقیق باید بدون تردید با اهداف مطالعه مرتبط باشد.
در این بخش، باید در مورد رویکردهای روششناختی برای جمعآوری اطلاعات، تکنیکهای مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل و آزمونهای ارزیابی بیان شوند.
اجزای این بخش شامل موارد زیر است:
- جامعه آماری به افراد، اشیاء یا موادی اطلاق میشود که هدف مطالعه ما هستند. حجم نمونه به زیرمجموعهای از جمعیت اطلاق میشود که معیارهای ورود به مطالعه را دارند.
- جمعآوری دادهها : انتظار میرود محقق شرح مفصلی از روش اتخاذ شده برای جمعآوری دادهها، که شامل بازه زمانی مورد نیاز برای تحقیق است، ارائه دهد. اگر محقق قصد دارد داده ها را از طریق مصاحبه یا پرسشنامه به دست آورد، نسخه ای از سؤالات مورد استفاده باید به عنوان ضمیمه به پروپوزال پیوست شود.
- عدم سوگیری در تحقیق: نویسنده باید روشهایی که برای جلوگیری از سوگیریبکار می رود را بیان کند، به عنوان مثال استفاده از روش تصادفی برای بدست آوردن حجم نمونه.
- تجزیه و تحلیل داده ها : در این بخش، محقق مراحل تحلیل و مرتب سازی داده های به دست آمده را توضیح دهد. آزمون های مختلفی که برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده می شود، باید به وضوح بیان شود. همچنین نویسنده باید ابزار و یا نرم افزارهای مناسبی را که در تحلیل داده ها مورد استفاده قرار می گیرد و سهم آنها در تجزیه و تحلیل داده ها را بیان کند.
مرجع
مانند هر مقاله تحقیقاتی علمی، شما باید منابعی را که در تهیه پروپوزال خود استفاده کرده اید ذکر کنید. با توجه به شیوه رفرنس دهی، مراجع خود را در این بخش قرار می دهید.
برنامه زمانبندی تحقیق
در بخش پایانی، برنامه زمانبندی مشخص می شود. یک نمونه از برنامه زمانبندی در جدول زیر آمده است:
مراحل انجام تحقیق | اهداف | زمانبندی |
پیشینه تحقیق و بررسی ادبیات | بررسی ادبیات مرتبط تحقیق توسعه چارچوب نظری | ۱۵/۷/۱۴۰۳ ۱۵/۸/۱۴۰۳ |
طراحی تحقیق |
| ۱۵/۸/۱۴۰۳ ۱۵/۹/۱۴۰۳ |
جمع آوری و آماده سازی داده ها | توزیع و جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه یا انجام مصاحبه و تحلیل آنها | ۱۵/۹/۱۴۰۳ ۱۵/۱۱/۱۴۰۳ |
نگارش | تهیه پیش نویس کامل پایان نامه و بازبینی و اصلاحات تا نهایی شدن پایان نامه | ۱۵/۱۱/۱۴۰۳ ۱۵/۱۲/۱۴۰۳ |
جمع بندی
در این بخش الزامات مختلف نگارش پروپوزال روش تحقیق و پایان نامه را بررسی کردیم. در پایان یک سایت دانلود پروپوزال را معرفی میکنیم که می توانید از آن برای یافتن عنوان پروپوزال و همچنین آشنایی با نگارش بخشهای مختلف پروپوزال بهره بگیرید. دپارتمان پژهشی سفیر با سابقه بیش از یک دهه در ارائه انواع پروپوزال آماده برای روش تحقیق و پایان نامه، می باشد. شما می توانید برخی از نمونه پروپوزال های رایگان را نیز در این سایت دانلود نمایید.