راهنمای جامع خدمات مهندسی بهداشت حرفه ای اصفهان
امروزه خرید لوازم آرایش چگونه است؟
دانستن چه نکاتی در خرید لوازم آرایش مهم است؟ برخی لوازم آرایشی در دنیای پر تلاطم امروزی به سبد خرید ماهیانه ی اکثر خانواده ها، …
خدمات و توضیحات درباره امداد خودرو تبریز
چکیده : امداد خودرو تبریز دارای خدمات بسیاری است که مالکان خودرو میتوانند در شرایط مختلف از آنها استفاده کنند. یکی از خدمات مفیدی که …
هزینه هیر فیلر (فیلر مو) در سال 1403
هزینه هیر فیلر (فیلر مو) در سال ۱۴۰۳ برای کسانی که بهدنبال جلوگیری از ریزش موهای خود هستند، همچنین میخواهند حجم آنها را افزایش دهند، …
چکیده : اگر میخواهید اطلاعات جامع در زمینه خدمات مهندسی بهداشت حرفه ای داشته باشید، پیشنهاد می کنیم حتما با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
اگر میخواهید اطلاعات جامع در زمینه خدمات مهندسی بهداشت حرفه ای داشته باشید، پیشنهاد می کنیم حتما با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
تاریخچه بهداشت حرفه ای در ایران
شروع فعالیت رسمی در زمینه مهندسی بهداشت حرفه ای در ایران از سال ۱۳۲۵ شروع و تا سال ۱۳۶۲ ادامه داشت. تا این که وزرات کار و امور اجتماعی به منظور جلوگیری از دوباره کاری و ارتقا کیفیت ارایه خدمات برای حفظ و بالا بردن سلامتی شاغلین ،مسائل محیط کار و کارگران را به وزارت بهداری محول نمود. و انجام این وظیفه، ابتدا واحدی تحت عنوان بهداشت حرفه ای در دفتر کل خدمات بهداشتی ویژه تاسیس شد.
سپس به اداره کل بهداشت حرفه ای تغییر نام یافت. اداره کل بهداشت حرفه ای در آن زمان مسئولیت حفظ و ارتقاء سطح سلامت نیروهای شاغل کشور در حرف مختلف را عهده دار گردید. تا اینکه با تصویب قانون کارجدید در تاریخ آبان ماه سال ۱۳۶۲ وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی عهده دار نظارت بر مسایل بهداشتی درمانی کارگران و محیط کار و از طرفی وزارت کار و امور اجتماعی عهده دار نظارت بر ایمنی و حفاظت فنی کارگران گردید.در حال حاضر نظارت و اجرای برنامه ها و طرحهای بهداشت حرفه ای کشور بعهده مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی می باشد.
کمیته مشترک کارشناسان ILO, WHO در سال ۱۲۳۵ هدف های بهداشت جهانی را چنین بیان کردند تامین، حفظ ارتقای سلامت جسمانی، روانی اجتماعی کارکنان همه مشاغل و پیشگیری از بروز بیماری ها و حوادث ناشی از کار، انتخاب کارمند برای محیط و شغلی که از نظر جسمانی و روانی توانایی انجام آن را دارد، یا به طور اختصار تطبیق کار با انسان است.
خدمات مهندسی بهداشت حرفه ای
حوزه فعالیت مهندسی بهداشت حرفه ای بسیار گسترده است و در صنایع، کارخانجات، بیمارستان ها، رستوران ها، هتل و غیره فعالیت دارند. در حالت کلی خدمات مهندسی بهداشت حرفه ای را می توان در سه حوزه تعیین نمود:
۱-مشاوره ایمنی و بهداشتی به صنایع و کارخانجات ۲-خدمات اندازه گیری آلاینده ها و عوامل زیان آور محیط کار ۳-خدمات آزمایشگاه طب کار
۱-مشاوره ایمنی و بهداشتی به صنایع و کارخانجات
بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت و درمان صنایع و کارخانجات بزرگ باید جهت بالا بردن ایمنی محیط کار و حفظ سلامت کارکنان خود از کارشناسان مهندسی بهداشت حرفه ای بهره ببرند. و کارشناسان مهندسی بهداشت حرفه ای حتما باید از دانشگاه های علوم پزشکی کشور در رشته مهندسی بهداشت حرفه ای فارغ التحصیل شده باشد.
وظایف کارشناسان واحدهای صنعتی، مشاوره، برگزاری کمیته های بهداشتی و ایمنی، پیگیری اندازه گیری آلاینده های محیط کار توسط شرکت های دارای مجوز اندازه گیری آلاینده های محیط کار مهندسی بهداشت حرفه ای، پیگیری و انجام معاینات طب کار و پیگیری و طراحی سیستم های تهویه صنعتی می باشد.
۲-خدمات اندازه گیری آلاینده ها و عوامل زیان آور محیط کار
تمامی صنایع و کارخانجات موظف هستند بصورت سالیانه خدمات سنجش، پایش و اندازه گیری آلاینده های محیط کار خود را انجام دهند. انجام خدمات اندازه گیری آلاینده های محیط کار باید توسط شرکت های مورد تایید و دارای مجوز خدمات مهندسی بهداشت حرفه ای از معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هر استان انجام گردد.
لازم به ذکر است معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهت بالابردن راندمان اندازه گیری ها و تعداد صنایع و کارخانجات، انجام خدمات اندازه گیری آلاینده های محیط کار را به شرکت های متخصص و مورد تائید خود واگذار نموده است.
خدمات سنجش، پایش و اندازه گیری آلاینده های محیط کار شامل چندین حوزه علمی می باشد که در ادامه بصورت مختصر به آن اشاره شده است.
اندازه گیری آلاینده های شیمیایی محیط کار
آلاینده های شیمیایی در محیط کار انواع و گستردگی زیادی دارد، و شامل گرد و غبار کلی و قابل استنشاق، گاز و بخارات آلی و معدنی، فیوم های فلزی، میست های روغن و هزاران مواد شیمیایی دیگر می شود. جهت سنجش این آلاینده های شیمیایی باید متخصصان مهندسی بهداشت حرفه ای بر اساس روش ها و متد های مورد تایید سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت و درمان کشور عمل نمایند.
اندازه گیری سروصدا محیط کار
شرکت های دارای مجوز جهت اندازه گیری سر و صدا محیط کار به چند روش می توانند صدا واحد صنعتی را ارزیابی نمایند.
الف) در محیط های کاری که صدا پایینی دارند می توانند فقط صدا سنجی ساده بصورت موضعی و یا عمومی انجام دهند.
ب) در محیط های کاری با صدا بالاتر از حد مجاز موظف اند صدا اندازه گیری شده بصورت موضعی و عمومی را آنالیز فرکانسی آن را هم انجام دهند.
ج) در صنایعی که کارکنان آن به مدت طولانی در روز با صدا مواجهه دارند، صدا باید بصورت دزیمتری گرفته شود، این روش بخاطر این است متوسط صدا کم و زیاد مواجهه با کارگر بصورت Leq محاسبه گردد تا بتوان در زمینه های مشاغل سخت و زیان آور و همچنین بیماری های شغلی به آن استناد نمود.
اندازه گیری روشنایی محیط کار
یکی از مواردی که در ایمنی محیط کار و سلامت کارکنان واحدهای صنعتی بسیار حائز اهمیت می باشد، روشنایی محیط کار است. جهت سنجش روشنایی محیط کار باید بر اساس منابع روشنایی موجود در محیط کار، طبق متدها و روش های علمی به سنجش و ارزیابی روشنایی شبکه ای، روشنایی الگویی و روشنایی موضعی سنجش بپردازند.
سنجش و پایش ارگونومی محیط کار
تقریبا تمامی صنایع، کارخانجات و مشاغل اداری با مشکل ارگونومی مواجهه دارند، و این امر سبب بیماری شغلی در دراز مدت می شود و متاسفانه علم تشخیص و اصلاح آن توسط مسئولان و مدیران کسب و کار ها بسیار پایین می باشد.
اندازه گیری استرس حرارتی WBGT
در محیط های کاری که دارای منابع گرمایی مانند کوره، تنور و غیره دارند کارگران آن واحد با بیماری های شغلی مواجهه دارند. برای کنترل این بیماری ها باید اندازه گیری آلاینده های محیط کار توسط شرکت های بهداشت حرفه ای انجام گردد.
اندازه گیری پرتوهای IR , UV
پرتوهای IR,UV در صورتی که میزان مواجهه آن با پرسنل زیاد باشد و بالاتر از حد مجاز باشد می تواند باعث بیماری فردی گردد، به همین دلیل ابتدا باید میزان تشعش آن را اندازه گیری نمود سپس اقدامات اصلاحی برای این مخاطره انجام داد.
۳-خدمات آزمایشگاه طب کار
صنایع، کارخانجات و واحدهای اداری موظف هستند معاینات طب کار بدو استخدام از پرسنل خود داشته باشند و همچین باید بصورت سالیانه و مستمر تشکیل پرونده معاینات و آزمایش های طب کار را از پرسنل ایجاد نمایند. این امر سبب می شود علاوه بر اینکه بنفع سلامت پرسنل خود می شود از شکایات محیط کاری جلوگیری شود.
شرکت مهندسی بهداشت حرفه ای
طبق تحقیقات انجام شده برای سنجش، پاپیش و اندازه گیری آلاینده های محیط کار باید توسط شرکت های مهندسی بهداشت حرفه ای مورد تایید و دارای مجوز از معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی انجام گردد. این شرکت ها باید دارای مسئول فنی مهندسی بهداشت حرفه ای باشند.
یکی از این شرکت ها، شرکت مهندسی ایمن گستر جامعه نگر می باشد که دارای مجوز خدمات مهندسی بهداشت حرفه ای و اندازه گیری آلاینده های محیط کار از معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشد.
شرکت ایمن گسترجامعه نگر با بیش از ۳۰ سال تجربه و ارائه خدمات به چند صد واحد صنعتی، افتخار دارد با صنایع و کارخانجات جهت تحقق اهداف خود که ایجاد محیطی ایمن و سالم می باشد همکاری نماید. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید وارد وبسایت رسمی شرکت مهندسی ایمن گسترجامعه نگر شوید و اطلاعات خود را در زمینه مهندسی بهداشت حرفه ای ارتقاء دهید.
به امید محیط کار سالم و ایمن