چالکود چیست؟ مزایای چالکود در کشاورزی
آرماتور چیست؟ معرفی انواع آرماتور و مزایای آرماتوربندی
آرماتور چیست؟ معرفی انواع آرماتور و مزایای آرماتوربندی آرماتور چیست؟ آرماتور و نقش ان در ساختوساز، استحکام و مقاومت سازهها از اهمیت ویژهای برخوردار است. …
پنجره ترمال بریک
پنجره ترمال بریک پنجره ترمال بریک یکی از انواع متمایز پنجرههای دوجداره است که به علت اصلیترین ویژگیاش به نام “شکست حرارتی” شناخته میشود. این …
چطور با متد LQuick موسسه کوئیک، زبان انگلیسی را در کمترین زمان یادبگیریم؟
امروزه همه ما به دنبال این هستیم که کارهای خود را به سرعت و با بهترین کیفیت انجام دهیم. در هر فعالیتی راه کوتاه آن …
چالکود چیست؟ مزایای چالکود در کشاورزی
رشد ضعیف درختان معمولاً به این معناست که آنها از مواد مغذی کافی برخوردار نبوده و نمیتوانند به طور موثر از کود استفاده کنند. علائمی چون برگهای کوچک و رنگ پریده و شاخههای کوتاه میتواند نشانگر این مشکل باشد. درختان آسیبدیده از شرایط نامساعد آب و هوایی، بیماریها یا آفات نیز میتوانند با بهرهگیری از مواد مغذی موجود در کودها به بهبود خود کمک کنند و بهترین روش برای این کار استفاده از چالکود است.
برای آشنایی بیشتر با چالکود و نحوه اجرای آن در کشاورزی همچنین مزایای آن برای بهبود کیفیت خاک و افزایش بهرهوری محصولات و همچنین نکات ضروری در انتخاب و خرید بهترین کود چالکود و روشهای مناسب برای هر نوع خاک و درخت در ادامه با ما همراه باشید.
چالکود چیست؟
چالکود یک روش مؤثر برای تغذیه درختان و گیاهان است که در این روش چالههایی در نزدیکی ریشه درختان حفر میشود و با استفاده از کود مناسب پر میشود. این تکنیک به گونهای است که مواد مغذی به طور مستقیم در دسترس ریشه قرار گرفته و از تبخیر جلوگیری میشود.
استفاده از چالکود باعث تقویت تغذیه گیاه، افزایش بهرهوری خاک و تقویت سیستم دفاعی درختان به ویژه در فصلهای سرد میشود و این روش همچنین از ریزش زودرس میوهها در فصلهای گلدهی و میوهدهی جلوگیری کرده و به بهبود سلامت درختان در برابر آفات و بیماریها کمک میکند.
بهترین زمان برای اجرای این روش از اواخر پاییز تا اواخر زمستان به ویژه در ماه بهمن است. در این زمان به دلیل توقف آبیاری و جلوگیری از شسته شدن مواد مغذی فرصت مناسبی برای تغذیه خاک و تقویت سیستم دفاعی درختان فراهم میشود.
مزایای چالکود در کشاورزی
- بهبود کیفیت خاک و افزایش مواد آلی:
چالکود باعث بهبود ساختار خاک شده و موجب افزایش کیفیت آن میشود. این روش با افزودن مواد مغذی به نزدیکی ریشه خاک را غنیتر و حاصلخیزتر میکند همچنین با استفاده از چالکود مواد آلی در خاک افزایش مییابد که این امر به حفظ تعادل اکولوژیکی خاک کمک میکند و این مواد به تغذیه درختان و گیاهان و بهبود ساختار خاک کمک میکنند. برای بهبود بهتر خاک و استفاده از مواد مغذی بیشتر میتوانید اقدام به خرید کود گرانول از تولید کننده کنید تا از کیفیت بالای این کودها بهرهمند شوید و خاک خود را غنیتر و حاصلخیزتر نمایید.
- بهبود تهویه و نگهداری آب خاک:
چالکود به بهبود تهویه خاک کمک کرده و مانع از فشرده شدن خاک میشود و این امر اجازه میدهد که ریشهها به راحتی اکسیژن جذب کنند و در نتیجه رشد بهتری داشته باشند. چالکود باعث میشود که خاک توانایی بهتری برای ذخیره آب پیدا کند که این ویژگی در مناطق خشک و کمآب نقش حیاتی در حفظ رطوبت خاک دارد.
- کاهش مصرف تبخیر و تراوش آب:
چالکود با افزایش نفوذپذیری خاک باعث کاهش نیاز به آبیاری مکرر میشود که این امر به کشاورزان کمک میکند تا مصرف آب را به طور چشمگیری کاهش دهند. همچنین با استفاده از چالکود لایههای خاک مرطوبتر باقی میمانند و تبخیر آب کاهش مییابد و این امر باعث میشود که آب در دسترس گیاهان برای مدت طولانیتری باقی بماند.
- بهبود حاصلخیزی خاک افزایش تولید محصول:
با استفاده از چالکود خاک غنیتر از مواد مغذی میشود و در نتیجه حاصلخیزی خاک بهبود پیدا میکند که این ویژگی موجب تقویت رشد گیاهان و درختان میشود و حتی چالکود موجب بهبود شرایط تغذیهای و رشد ریشهها میشود که در نتیجه منجر به افزایش تولید محصول میگردد و این امر به کشاورزان کمک میکند تا بهرهوری خود را افزایش دهند.
- کاهش فرسایش خاک:
چالکود با تقویت ساختار خاک از فرسایش آن جلوگیری میکند که این ویژگی به حفظ خاک و جلوگیری از جابهجایی آن توسط باد و آب کمک میکند. گفتنی است این روش با تقویت خاک و کاهش حرکت ذرات خاک از تخریب آن جلوگیری میکند و این امر به حفظ لایههای سطحی خاک کمک کرده و به پایداری محیط زیست میانجامد.
- تقویت سلامت گیاهان و کاهش بیماریها و آفات:
چالکود با تأمین مواد مغذی مورد نیاز درختان توسط کودهای مرغوب مانند انواع کودهای استولر سلامت گیاهان را تقویت میکند و این امر موجب رشد بهتر و مقاومتر گیاهان در برابر شرایط نامساعد میشود همچنین چالکود به تقویت سیستم دفاعی گیاهان کمک کرده و از بروز بیماریها و آفات جلوگیری میکند که این ویژگی نیز باعث میشود که گیاهان با مقاومت بالاتری به شرایط محیطی مقابله کنند.
همچنین چالکود باعث افزایش مقاومت گیاهان در برابر خشکی، سرما و سایر شرایط نامساعد میشود و به گیاهان کمک میکند تا در برابر فشارهای محیطی بهتر عمل کنند.
روش اجرای چالکود
اجرای چالکود در دو روش انجام میشود:
یکی از روشها تقسیم سایهانداز درخت به سه قسمت است. در این روش یک سوم انتهایی دایره سایهانداز را برای حفر چاله در نظر میگیرند و چاله را تا جایی حفر میکنند که ریشهها دیده شوند.
در روش دیگر سایهانداز درخت به دو قسمت تقسیم میشود و گودال در نیمه انتهایی حفر میشود که در این روش عمق چاله باید به گونهای باشد که ریشهها به راحتی مواد مغذی را جذب کنند.
انتخاب روش بستگی به نوع خاک و میزان نفوذ آب در آن دارد برای خاکهای شنی روش دوم مناسبتر است و حتما در هنگام حفر چاله برای کوددهی باید به نوع درخت و شرایط محیطی توجه ویژهای داشت.
یکی از نکات کلیدی در حفر چاله عمق آن است که تأثیر زیادی بر جذب مواد مغذی توسط ریشهها دارد. برای نهالهای زیر سه سال عمق چاله باید کمتر باشد و حدود ۳۰ سانتیمتر در نظر گرفته شود در حالی که برای درختان بزرگتر عمق ۵۰ سانتیمتر مناسب است.
همچنین در مواردی که فاصله میان درختان کم است میتوان تنها یک چاله حفر کرد که به هر دو درخت دسترسی داشته باشد که در این شرایط مقدار کود باید به اندازه یک درخت درون چاله ریخته شود زیرا این روش علاوه بر صرفهجویی در هزینهها میتواند به رشد هر دو درخت کمک کند.
منبع : بازرگانی سرشت نهاده