دریچه منهول چیست؟ - پارسی زی
7 ایده انتخاب لباس های زیبا برای دختران نوجوان

7 ایده انتخاب لباس های زیبا برای دختران نوجوان

۷ ایده انتخاب لباس های زیبا برای دختران نوجوان دختران نوجوان همواره به دنبال خلاقیت در استایل خود هستند تا زیبا و متفاوت تر به …

معرفی کامل جلاتو هاوس| آدرس، منو و شماره تماس.

معرفی کامل جلاتو هاوس| آدرس، منو و شماره تماس.

معرفی کامل جلاتو هاوس| آدرس، منو و شماره تماس. شعار جلاتو هاوس: ابرها را بخور. جلاتو هاوس هر کدام از ما، سبک و سلیقهی خاص …

آشنایی با جراحی بینی گوشتی؛ مزایا، عوارض و هزینه

آشنایی با جراحی بینی گوشتی؛ مزایا، عوارض و هزینه

آشنایی با جراحی بینی گوشتی؛ مزایا، عوارض و هزینه   امروزه جراحی بینی یکی از رایج ترین عمل های زیبایی به شمار می آید، که …

منهول یا آدم‌رو، محفظه‌ای است که به منظور متصل کردن چند شبکه و خط لوله تأسیسات زیرزمینی از جمله خطوط آب و فاضلاب، گاز و خطوط مخابراتی استفاده می‌شود. این محفظه‌ها همچنین امکان دسترسی کارکنان و تکنسین‌های مربوطه را به داخل کانال‌های زیرزمینی فراهم می‌کنند تا بازبینی‌های لازم در فواصل زمانی معین صورت گرفته و مشکلات احتمالی تأسیسات زیرزمینی مرتفع شود. به بخش ورودی منهول‌ها که شامل قاب و دریچه، همراه با قسمت مشبک یا بدون آن است، دریچه منهول گفته می‌شود.

کاربرد دریچه منهول

دریچه‌های منهول (Manhole Covers) بر روی دهانه چاه‌های دسترسی به خطوط آب و فاضلاب، گاز و نیز خطوط برق و مخابرات نصب می‌شوند تا ضمن فراهم کردن امکان دسترسی تکنسین‌ها به تأسیسات زیرزمینی به‌منظور بازدید و تعمیرات، از سقوط افراد به داخل چاه جلوگیری شده و نیز عبور و مرور وسایل نقیله در سطح خیابان متوقف نشود. این دریچه‌ها بسته به میزان بار ترافیکی عبوری در محل نصب‌شان، در مقاومت‌های مختلفی تولید می‌شوند. از کاربردهای دیگر دریچه‌های منهول، می‌توان به انتقال آب باران و رواناب‌های سطحی به سیستم‌های فاضلاب شهری اشاره کرد.
ابعاد دریچه منهول
دریچه‌های منهول بسته به کاربردشان و سفارش کارفرما می‌توانند در اشکال دایره‌ای، مربعی و مستطیلی، و در دو نوع ساده و لولادار تولید شوند. ابعاد آنها نیز کاملا قابل تغییر و به دلخواه مشتری است. برای مثال از دریچه‌های پر کاربرد تولید شده در بازار می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
  • دریچه‌ منهول دایره‌ای با قطر ۲۶، ۵/۳۲، ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ سانتی‌متر
  • دریچه‌ منهول مستطیلی با ابعاد ۸۰×۶۰، ۱۰۰×۶۰، ۱۲۰×۶۰ و ۱۰۰×۸۰ سانتی‌متر
  • دریچه‌ منهول مربعی به ضلع ۴۰، ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ سانتی‌متر

جنس دریچه منهول

در طول سالیان اخیر، دریچه‌های منهول از جنس‌های متنوعی مانند چدن (خاکستری و داکتایل)، بتن، چدن‌بتن، کوپلیمر، کامپوزیت، پلی اتیلن و نانوکامپوزیت ساخته شده‌اند. هر کدام از این جنس‌ها دارای مزایا و معایبی هستند و بسته به نوع پروژه و کاربرد مورد نظر، دریچه منهول از جنس مناسب انتخاب می‌شود.

مزایای دریچه منهول

استفاده از دریچه منهول امکان دسترسی به خطوط فاضلاب و لوله‌کشی زیر زمینی جهت تعمیر و موارد ضروری دیگر را می‌دهد.
امروزه یکی از معضلات شهرها در هنگام وقوع بارندگی‌های رگباری، جاری شدن رواناب و سیلاب در سطح خیابان‌ها و ایجاد گره‌های ترافیکی ناشی از آن است. به‌منظور حل این مشکل از دریچه‌ منهول مشبک (آبرو) بر روی منهول‌های فاضلاب استفاده می‌شود تا این رواناب جاری شده در سطح خیابان را به درون سیستم‌های جمع آوری فاضلاب منتقل کند. البته لازمه انجام این مهم، کافی بودن تعداد دریچه‌ها و نیز عدم گرفتگی سوراخ‌های دریچه در هنگام وقوع بارندگی است؛ که گاها رعایت نشده و باز هم با مسئله آب‌گرفتگی سطح خیابان‌ها روبرو می‌شویم.
معایب دریچه منهول
علی‌رغم مزایای زیاد دریچه‌های منهول، بسته به جنس دریچه‌ مشکلاتی هم هنگام استفاده از آن پیش می‌آید. برای مثال دریچه‌های چدنی عموما به سرقت می‌روند یا دچار خوردگی می‌شوند. دریچه‌های پلیمری در برابر آتش و گرما ضعف دارند. دریچه‌های کامپوزیت و بتنی در یخ‌گشایی به مشکل می‌خورند. همچنین وزن دریچه‌ منهول یکی از ویژگی‌هایی است که می‌تواند تبدیل به عیب شود. مثلا وزن دریچه‌های چدنی و بتنی زیاد است و حمل و نقل و نصب آن‌ها به همین دلیل دشوار می‌شود. از طرفی وزن کم دریچه‌های کامپوزیتی و پلیمری باعث می‌شود هنگام عبور وسایل نقلیه دریچه بلند شود یا صدای زیادی ایجاد کند.

قیمت دریچه منهول

قیمت دریچه منهول به سایز و کلاس آن بستگی دارد اما از همه مهم‌تر، جنس ماده به کار رفته در دریچه است که قیمت آن را تعیین می‌کند. مثلا دریچه‌های چدنی عموما گران‌تر هستند یا دریچه‌های پلیمری به دلیل آنکه موادشان وابسته به قیمت دلار است، نوسان زیادی دارند. از طرفی دریچه‌های نانوکامپوزیت عموما قیمتی مناسبتر از بقیه دریچه ها دارند و نوسان قیمتشان نیز حداقل است.
استاندارد دریچه منهول
استاندارد دریچه منهول، استاندارد ملی ایران شماره ۱۴۹۷۶ است که در ۶ بخش تنظیم شده و به تفصیل به انواع دریچه‌ها می‌پردازد. سایت رادیس نسخه رایگان این استاندارد را در برای دانلود قرار داده که می‌توانید از اینجا دانلود کنید.

دریچه منهول ضد سرقت

به علت سرقت فراوان دریچه‌‌های چدنی، تولیدکننده‌های درچه منهول به فکر ساخت دریچه‌ منهول ضدسرقت افتادند. از جمله‌ کارهایی که در این راستا کردند، اضافه کردن قفل به دریچه‌های بود که متاسفانه موثر واقع نشد و سارقان به راحتی قفل‌ها را شکسته و دریچه را به سرقت می‌برند.
بهترین روشی که تاکنون مفید بوده است، استفاده از مواد ضد سرقت است که از ماده‌های عرضه شده نانو کامپوزیت‌ها به خوبی توانستند علاوه بر ضد سرقت بودن، رفتار مشابه چدن نیز داشته باشند. پس دریچه‌های نانوکامپوزیت را می‌توان حقیقتا دریچه‌ منهول ضدسرقت نامید.
دریچه منهول نانو کامپوزیت

دریچه نانو کامپوزیت

بهبود خواص دریچه‌های موجود و نیز ساخت دریچه‌های جدیدی که معایبشان کمتر و مزیت‌هایشان بیشتر از نمونه‌های قبلی باشد، همواره هدف محققین و تولیدکنندگان این حوزه بوده است. دریچه‌های نانوکامپوزیت که جدیدترین نسل از دریچه‌های منهول موجود در بازار هستند، به تدریج جای خود را در صنایع نفت و گاز، مخابرات، آب و فاضلاب، برق و کارخانه‌جات صنعتی باز کرده اند. علت محبوبیت روزافزون این دریچه‌ها این است که در عین ارزان‌تر بودن نسبت به سایر دریچه‌های موجود در بازار، همه ویژگی‌های مطلوب برای یک دریچه منهول مانند ضد سرقت بودن، طول عمر بالا، وزن نه چندان زیاد و مقاومت مکانیکی و هیدرولیکی بالا را دارند.
از جمله مزیت‌های دریچه‌های نانوکامپوزیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • قیمت بسیار اقتصادی و مناسب در مقایسه با دیگر دریچه‌های موجود در کشور
  • دوام و عمر مفید بالا (بیش از ۵۰ سال)
  • مقاوم در برابر ضربه و فشارهای زیاد
  • مقاوم در برابر خوردگی و پوسیدگی
  • مقاومت بالا در برابر اشعه UV خورشید
  • مقاوم در مقابل نفوذ آب به لایه‌های میانی و پایدار در برابر یخ زدگی- یخ گشایی
  • ضد سرقت بودن به دلیل شباهت ظاهری به بتن و چکش‌خواری بالا
  • مقاوم در برابر شعله
  • مقاوم در برابر لغزش و سائیدگی
  • امکان نصب و بهره برداری در محدوده دمایی ۶۰- الی ۲۵۰+ درجه سانتی گراد
  • وزن کمتر نسبت به دریچه‌های چدنی و بتنی
  • قابلیت اتصال به هر نوع منهول بتنی، سفالی، فلزی، چدنی، فولادی و PVC
  • تنوع رنگ و طرح درپوش بنا بر اصول زیبا سازی شهر
  • امکان ثبت نشان تجاری یا نام موسسه استفاده کننده نهایی بر روی محصول
  • عدم تولید صدا در هنگام عبور وسیله نقلیه
  • قابل پیدا شدن توسط دستگاه‌های فلزیاب در صورت مدفون شدن
  • قابلیت تولید در هر ۶ رده مقاومتی (از A15 تا F900)
یکی از معایب اغلب دریچه‌های منهول (مانند دریچه‌های پلی اتیلن و کامپوزیت) این است که در صورت مدفون شدن در زیر جاده نمی‌توان آنها را با دستگاه فلزیاب پیدا کرد. این در حالی است که دریچه‌های نانوکامپوزیت به دلیل وجود الیاف فولادی در ترکیب‌شان، به راحتی قابل پیدا شدن توسط دستگاه های فلزیاب هستند.

منبع : radis.in/manhole

آخرین بروز رسانی در : چهارشنبه 25 اسفند 1400
کپی برداری از مطالب سایت با ذکر نام پارسی زی و لینک مستقیم بلا مانع است.